Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Free-Go, israfı önlemek ve ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürmek için takdir toplayan bir işe imza attı. Cenevre sokaklarına herkesin erişebileceği ve bedava malzemeler alabileceği buzdolapları yerleştiren kuruluşun Proje Direktörü Marine Delevaux, “Yemek için gıda bulamayan birçok insan varken bizim elimizdekileri israf etmemiz çok acı. Bu projeyle israfı önleyeceğiz” dedi.
Gıda israfının önüne geçmek ve ihtiyaç sahiplerinin hijyenik koşullarda beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçen İsviçre, tüm dünyaya örnek olacak dev bir hizmete imza attı. Cenevre şehrinde başlatılan Free-Go isimli proje kapsamında, restoranlarda ve evlerde kalan fazla gıdalar şehrin çeşitli noktalarına yerleştirilen 4 buzdolabına bırakılabiliyor. Bu şekilde hem ihtiyaç sahiplerine yardım ediliyor hem de dolaplardan sadece biriyle yılda 3 tondan fazla gıda israfının önüne geçiliyor.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) 2021’de yayımladığı Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre dünyada her yıl ortalama 981 milyon ton gıda israf ediliyor ve çöpe gidiyor. Bu rakam dünyadaki tüm tüketicilerin erişebildiği toplam gıdanın yüzde 17’sini oluşturuyor.
“İSRAFTAN KAÇINMAK BİR VATANDAŞLIK GÖREVİ”
Free-Go isimli proje aracılığıyla bu israfın önüne geçmeyi hedefleyen Proje Direktörü Marine Delevaux, AA muhabirine, Eco-Citoyen isimli kar amacı gütmeyen organizasyon tarafından yürütülen girişimin detaylarını anlattı. İsviçre’de resmi rakamlara göre her yıl 2,8 milyon ton gıdanın israf edildiğinin altını çizen Delevaux, şu ifadeleri kullandı:
“İsviçre’deki gıda atıklarının yüzde 40’ı evlerden geliyor. Bu da yıllık kişi başı 100 kilogram gıda atığının çıktığı anlamına geliyor. Öte yandan bu atıkların yüzde 80’nin önüne geçilebileceğini biliyoruz. Projenin ana mesajı Free-Go buzdolaplarını kullanmanın bir vatandaşlık görevi olduğunu göstermek ve kişinin sosyal statüsü ne olursa olsun gıda israfından kaçınması gerektiğini anlatmak.”
Buzdolaplarının rastgele bir konuma yerleştirilmediğini, insanların kolay ulaşabileceği alanlarda bulunduğunu vurgulayan Delevaux, bunun için yerel yöneticilerle de işbirliği yaptıklarını belirtti.
BUZDOLABINA ÜRÜN BIRAKMAK İÇİN BAZI KURALLARA UYMAK GEREKİYOR!
Dolaplara bırakılan ürünler ve bu ürünlerin yerleştirilmesiyle ilgili kurallar belirlediklerini dile getiren Delevaux, bu kuralları şöyle anlattı:
“Vatandaşlar sebze ve meyve, ekmek ve son kullanma talimatları İsviçre’nin tüketim kurallarına uygun olan kuru gıda ürünlerini bırakabiliyorlar. Öte yandan et ve benzeri gıdaların, paketi açılmış ürünlerin bırakılması yasak. Çünkü son kullanım durumlarını bilemiyoruz. Bu tarz ürünleri sadece restoranlardan alıyoruz. Restoranlarla bu konu üzerine yasal bir anlaşmamız var. Evde yapılmış yemekleri de alerjen içeriğe sahip olabilme ihtimalleri nedeniyle kabul etmiyoruz. İsviçre yasalarına göre bu gibi dağıtımların yapılabilmesi için gıdaların içeriklerinin ve alerjiye yol açma ihtimallerine karşı gerekli uyarıların erişilebilir olması gerek. Ayrıca alkol içeren ürünleri de kabul etmiyoruz.”
“GIDA BULAMAYAN BİRÇOK İNSAN VARKEN ELİMİZDEKİLERİ İSRAF ETMEMİZ ÇOK ACI”
Buzdolaplarına en çok sebze ve ekmek bırakıldığına dikkat çeken Delevaux, vatandaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını ve projenin başarısının giderek arttığını ifade etti. Proje kapsamında planlarını anlatan Delevaux, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kullanıcılar şehrin diğer yerlerine yeni Free-Go buzdolapları konulması için sık sık talepte bulunuyor. Sabah çalışma arkadaşlarımız restoranlardan temin ettikleri gıdaları bıraktıklarında birkaç saat içerisinde buzdolabı boşalıyor. Sadece 1 buzdolabı sayesinde bir yıl içinde 3 tondan fazla gıda israfının önüne geçtik. Diğer dolaplar da henüz yerleştireli bir yıl olmadığı halde, aynı rakamı yakalamak üzere. Rakamlar bizi de şaşırttı, buzdolapları aslında o kadar büyük değil ama sirkülasyon çok yoğun. Global perspektiften bakarsanız da ciddi bir gıda, kaynak ve enerji israfı mevcut. Bu israfın bir de finansal yükü var. Çünkü kaynaklarımızı bir kenara atıp duruyoruz. Özelikle yemek için gıda bulamayan birçok insan varken bizim elimizdekileri israf etmemiz çok acı. Bu yüzden, gıda israfının önüne geçmeye, toplumsal dayanışmaya katkı sağlamaya, hem gıda bulamayan hem de fazla gıdasını ne yapacağını bilmeyen insanlara yardım etmeye çalışıyoruz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.