DOLAR 34,2350 0.13%
EURO 37,2986 0.2%
ALTIN 2.934,130,26
BITCOIN 22936032,17%
İstanbul
18°

PARÇALI BULUTLU

Diş neden apse yapar ve belirtileri nelerdir? Diş apsesi nasıl tedavi edilir?

Diş neden apse yapar ve belirtileri nelerdir? Diş apsesi nasıl tedavi edilir?

ABONE OL
Ağustos 17, 2023 10:36
Diş neden apse yapar ve belirtileri nelerdir? Diş apsesi nasıl tedavi edilir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geceleri uykumuzdan uyandıran ve acılar içinde günler geçirmemize sebep olan diş ağrısında dikkat edilmesi gereken noktalar var. Diş apsesini patlatmanın ağrıyı azaltacağı düşünülse, de yeni bakteri oluşumu nedeniyle iltihabın artma riski artıyor. İşte diş ağrısına neden olan sağlık sorunları..

Diş kaynaklı apselerin kötü ağız ve diş bakımı, diş eti hastalıkları ve ilerlemiş çürük oluşur. Önemsemediğin de apseli dişten üreyen ve tüm vücudu hızlıca yayılır. Bakterilerin bağışıklık sistemini zayıflatarak genel vücut sağlığını etkiler. Bu durum birçok hastalığa neden olabilir.  Diş apsesi tedavisinde hekim tarafından uygulanan medikal yöntemlerin yanı sıra evde rahatlama sağlamak için uygulanabilecek bir takım basit önlemler de bulunur.

DİŞ APSESİ NEDENLERİ NELERDİR?

Bakterinin çeşitli sebeplerle diş ve diş çevresi dokulara girmesi sonucu apse gelişir. Diş çürükleri, dişlerde kırıklar, sürmemiş dişler, dişeti hastalıkları bu sebeplerden bazılarıdır.

  • Diş apsesi oluşumunu artıracak risk faktörleri de bulunmaktadır.
  • Diş ve diş etlerinin uygun bakımı yapmamak diş problemleri riskinizi artırabilir. Sorunlar arasında diş çürümesi, diş eti hastalığı, diş apsesi ve diğer diş ve ağız komplikasyonları yer alabilir.
  • Tatlı ve gazlı içecekler gibi şeker açısından zengin yiyecekleri sık tüketmek diş apsesi riskini artırabilmektedir.
  • Ağız kuruluğu diş çürümesi riskini artırabilir.

DİŞ APSE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Apse ilk olarak ağızda oluşan şişlik, kızarıklık ve kimi zaman dayanılması mümkün olmayan ağrı ile kendini gösterir. Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir diş hekimine giderek tıbbi bir müdahale alınmalıdır. Çünkü bir diş hekimi tarafından tedavi edilmediği takdirde, bu iltihap derin dokulara ilerleyerek, çevre dokulara ve çene kemiğine doğru yayılır. Bu durum şiddetli ağrı ile birlikte, yutkunma ve solunumda güçlük oluşturur ve çene altı lenf bezlerinin büyümesine ve halsizliğe neden olur. Bununla birlikte ihmal edilen apseli diş, diş kaybının yanı sıra, kişinin kan tablosundaki değerlerin değişmesine de etki ederek telafisi mümkün olmayan sistematik rahatsızlıklara; kalp damarında, karaciğerler de, böbreklerde ciddi fonksiyon bozukluklarına da yol açabilir.

DİŞ APSE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Apse tedavisinde dikkat edilmesi gereken 2 önemli husus vardır.

►Birincisi; apseli dişe kişinin kendisinin değil, hekimin müdahale etmesidir. Çünkü diş hekimi iltihap oluşturan etkeni tespit ettikten sonra gerekli müdahaleyi yapacaktır. Kişinin apseli dişe yanlış müdahalesi (apseyi patlatması) aleyhine sonuçlar vermekle birlikte, ileri ki zamanlarda iltihabın tekrar nüksetmesine neden olacaktır.

►İkinci önemli husus ise; kişinin kulaktan dolma bilgilerle yaptığı ilaç tedavisidir. Kişinin miktarını ve dozajını bilmeden ve hekime danışmadan yapacağı ilaç tedavisi kişiye sadece zarar getirecektir. Bu nedenle mutlaka hekim kontrolünde düzenlenen reçete dikkate alınmalıdır.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.