Eylül ayının gelmesiyle yaz mevsiminden sonbahara geçiş yaptık. Hava sıcaklıklarında ani düşüşlerin yaşandığı bu mevsim geçişi olarak adlandırılan dönemlerde özellikle çocukların sağlıklarına oldukça dikkat edilmelidir. Yaşanan bu ani ısı değişimleri yetişkinleri olduğu kadar çocukları da bazen fizyolojik bazen de psikolojik olarak etkileyebiliyor.
Sonbahar mevsimine giriş yaptığımız bu günlerde sıcak yaz günlerini yavaş yavaş geride bırakmaya başladık. Etkisini yavaş yavaş kaybeden sıcak havalar yerini daha serin havalara bırakırken bu dönemde yaşanan ani ısı değişiklikleri birçok hastalığa zemin hazırlayabilmektedir. Mevsim geçişi olarak adlandırılan bu süreç özellikle bağışıklıkları tam gelişmemiş bebek ve çocuklar üzerinde daha da etkili olabilmektedir. Peki mevsim geçişlerinin çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir? Çocuklar bu dönemde nasıl korunur? İşte cevapları…
MEVSİM GEÇİŞLERİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?
ÇOCUKLARI MEVSİM GEÇİŞİ DÖNEMİNDE KORUMANIN YÖNTEMLERİ
POLENLERLE ORTAYA ÇIKABİLECEK SEPTOMLARA DİKKAT EDİN:
Özellikle sonbahar mevsiminde artan rüzgarların etkisiyle ortaya çıkan polenler alerjik bünyeli çocuklarda; astım, saman nezlesi, cilt lezyonları gibi klinik semptomların oluşmasına sebep olabilmektedir. Bu dönemlerde alerjinin önlenmesine yönelik ilaçların kullanılması ve rüzgarlı, yeşil ve tozlu alanlarda bulunmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir.
GRİP AŞILARINI İHMAL ETMEYİN:
Mevsim geçişlerinde yaşanan vücut direncinin düşmesiyle birlikte ortaya çıkan grip vakalarının önüne geçilebilmesi adına alınabilecek önlemlerden biri de grip aşısıdır. Grip aşısı 6 aylıktan büyük tüm çocuklara önerilmektedir.
UYKU KALİTESİNE VE DÜZENİNE ÖNEM VERİN:
İyi ve düzenli bir uyku bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça önemli olduğundan özellikle bu dönemlerde çocukların uyku düzenlerine oldukça özen gösterilmelidir.
FAZLA KALIN GİYSİLER GİYDİRMEYİN
Geçiş döneminde en çok kafa karıştıran konulardan biri de giyimdir. Hava ısısında yaşanan değişimle birlikte özellikle çocuklarını nasıl giydirmeleri gerektiği konusunda kararsız kalan anne babaların bu süreçte havaların serinlediğini düşünüp çocuklarını çok kalın giydirmemelidirler. Havalar serinlediği için kat kat veya kalın giydirilen çocuklar çabuk terleyerek hastalığa daha da açık hale gelirler.
PSİKOLOJİK DESTEK ALMASINDAN ÇEKİNMEYİN
Güneşin etkisini azaltmasıyla birlikte ruhsal bunalımlara da sebep olabilecek olan mevsim geçişleri özellikle çocuklarda yaz mevsiminde gerçekleştirebildikleri etkinlikleri gerçekleştiremeyecekleri için bazı duygu durum bozukluklarının yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bu tarz durumlarda uzman kişilerden psikolojik destek almasını sağlamaktan çekinmeyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.