Günümüzde yeni doğan bebeklerle ilgili en çok merak edilen kırk çıkarma adetinin aslında nereden geldiğini ve bu dönemde neler yapıldığını sizler için araştırdık. Yöreden yöreye değişen adetler arasında hala uygulanmaya devam eden kırk uçurma adeti ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde okuyabilirsiniz. İşte bebeklerde kırk çıkarma hesaplaması ve adeti…
Bebeğine kavuşacak olmanın arzusu ile heyecanlı bir bekleyiş içerisinde olan anne adaylarının bebeklerini dünyaya getirdikten sonra yaşadıkları his tarif edilemez. Aileye yeni bir üyenin katılması ile dünyası bir anda değişen çiftlerin bundan sonraki süreçlerine çabuk adapte olmaları bebeğin bakımı ve ebeveynlerin sorumluluklarına alışması bakımından oldukça önemlidir. Doğum yapan annelerin ve dünyaya getirdikleri bebekler için kritik bir dönem olan ilk kırk günlük süreçte oldukça hassas ve dikkatli davranılmalıdır.
Halk arasında bebeğin kırkının çıkması olarak tabir edilen olay, aslında annenin 40 günlük Lohusa dönemi ile bağlantılıdır. Dolayısıyla bebeğin değil annenin kırkı çıkar aslında. Bebeğin dünyaya geldiği günden itibaren kırk günün geçmesi, günümüzde kırk uçurma adeti olarak sıklıkla uygulanmaktadır.
Şaman geleneğine ait olan ve hala yapılmaya devam eden kırk uçurmada anne ve bebek kırk gün sonrasında yıkanır ve ev ziyaretlerine başlar. Ziyaret bitiminde ufak hediyeler vererek kırk uçurma gerçekleşmiş olur. Pek çok yörede bebeğin kırkını çıkarma durumu farklı şekillerde gerçekleştirilmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.